Färre konkurser inom detaljhandeln – Love von Gertten svarar på varför

Sverige världsetta på kontantlösa betalningar
19 oktober, 2018
Mer information krävs vid kameraövervakning
15 november, 2018
Visa alla

Ny konkursstatistik ifrån affärs- och kreditupplysningsföretaget UC visar att antalet konkurser inom detaljhandeln fortsätter att sjunka samtidigt som ökningen är markant i flera andra branscher.

Sveriges Franchisetagares Love von Gertten
ger oss svar på hur detta kan vara möjligt:

Varför ökar inte konkurserna inom detaljhandeln trots den exploderande näthandeln?

“Det finns flera olika anledningar till det. En anledning är att kunder visserligen gör flera köp på nätet men även använder nätet för att hitta inspiration innan de går till en butik. Många vill fortfarande ha upplevelsen av känna på produkterna och tala med en kunnig fackman. En annan anledning är att många kedjor just nu rullar ut Omni-koncept som innebär en sömlös upplevelse för kund där man går till en butik, gör en webbeställning via butiken och i slutändan genererar en intäkt till butiken. På det sättet ökar e-handeln men butiken får sin andel.”

Kan framväxten av franchise inom detaljhandeln ha med saken att göra?

“Ja det är högst troligt. Franchise består i regel av kedjor där man är väldigt ointresserad av att bli förknippad med konkurser. Därmed är det vanligt inom franchise att franchisegivaren köper dåligt fungerande enheter och driver dessa själv för att inte riskera en konkurs.”