SFs Robert Dimmlich om franchisetagare och konkurs

Mer information krävs vid kameraövervakning
15 november, 2018
Costco på väg, större hot än Amazon
10 januari, 2019
Visa alla

E-handeln är en hård nöt för franchisetagare att knäcka, något som Dagens Industri idag uppmärksammar i en artikel. När butikskoncept börjar svaja finns det risk att enskilda franchisetagare hamnar i kläm. Ändå är konkurskvoten väldigt låg ibland landets franchisetagare.

Men Robert Dimmlich, vd för Sveriges Franchisetagare, tycker inte att konkursstatistiken ger hela bilden:

“Franchisetagare som går dåligt går sällan i konkurs. När du är franchisetagare skriver du ofta på avtal som innebär ett antal personliga åtaganden som borgen eller konkurrensförbud, som gör att din privata person är uppknuten i din verksamhet”.

Det i sin tur gör, enligt honom, att franchisetagare ofta helt enkelt inte har råd att försätta sin verksamhet i konkurs. Blödande franchisetagare blir ofta istället inlösta av franchisegivarna för en ganska liten peng.

“Man får inte heller lägga av hur som helst innan kontraktet gått ut utan måste då ha franchisegivarens godkännande. Vi har fall varje år med franchisetagare som går till sin verksamhet varje dag, öppnar den och går back. Men de har inget alternativ för att komma ur sin franchiserelation”
säger Robert Dimmlich och avslutar:
“Det finns enligt vår uppfattning kedjor som systematiskt utnyttjar det här för att fördela sin egen risk”.

Läs mer här: