Är du blivande mäklare som också tänker att du ska bli franchisetagare i framtiden? Vi går igenom vad du behöver för att bli franchisetagare inom mäkleri.
Oavsett om du endast tänker dig att du skall mäkla, eller om du ser en framtid som franchisetagare inom mäkleri så kommer du behöva en utbildning inom mäklaryrket. Den absoluta majoriteten av de mäklarkedjor som har franchisetagare kräver att franchisetagaren skall vara utbildad mäklare och vara en del av Mäklarsamfundet.
Utbildning av god klass hittar du bland annat hos FEI, hos Högskolan Väst och på Högskolan i Gävle och denna kommer ge dig kunskap inom bland annat fastighetsförmedling, fastighetsrätt, ekonomi, fastighetsvärdering och civilrätt. Rekommenderat är dock att du också kompletterar detta längre fram med ytterligare ekonomi samt ledarskap om du tänkt dig att på sikt bli franchisetagare inom en kedja.
Väldigt få franchisedrivna mäklarkontor har endast en franchisetagare, utan det är i regel flera. Anledningarna till detta är många, men dels är det viktigt att engagera och binda upp mäklare i verksamheten som är beroende av ett fungerande humankapital, dels så brukar köpeskillingen för mäklarområden vara väldigt hög i populära och lönsamma områden. Detta skapar ett behov av att flera delägare betalar för att antingen köpa licens eller köpa loss området från föregående franchisetagare. Fundera därför tidigt på vilka som skulle vara lämpliga partners i ditt livs viktigaste affär.
Om vi leker med tanken på att du som blivande mäklarfranchisetagare inte kan driva din verksamhet själv, utan att du behöver partners, så behöver du också ett välfungerande kompanjonsavtal. Det är ett väldigt viktigt avtal som inte bara reglerar vinstfördelning och röstning, utan också villkor för att sälja sina andelar, optionsmöjligheter och hur man separerar på ett bra sätt. Många av de kompanjonsavtal som finns ute på marknaden idag håller enligt vår erfarenhet en låg kvalitet, vilket ofta skapar svåra problem i samband med att partners vill separera. Det är mycket bättre att det från början finns välfungerande och beprövade mekanismer som skall lösa problem om de uppkommer. Sveriges Franchisetagare tillhandahåller detta här.
Länsförsäkringar, Fastighetsbyrån, Svensk Fastighetsförmedling, HusmanHagberg, Skandiamäklarna, Bjurfors, Notar – listan över möjliga kedjor som tillhandahåller franchiselösningar är lång. Koncept och villkor kan variera, liksom lokal popularitet och tillgänglighet på attraktiva distrikt. Det är en god idé att tidigt skapa dig en bild och en relation med kedjorna för att möjliggöra att du kan skaffa en franchiserättighet i den kedja som passar dig bäst.
Det kan också vara en idé att se vilka av dessa som är certifierade enligt standarden för Kontrollerad Franchise, och den uppdaterade listan hittar du här.
Oavsett om det är ett område där franchisekedjan inte etablerat innan, eller om det är ett område du behöver köpa loss från befintlig franchisetagare så kommer du behöva finansiering. Finansiering kan komma från dina egna eller partners tillgångar, men också via banker eller andra låneinstitut.
Vissa franchisekedjor kan också under vissa förhållanden ge möjlighet till finansiering, men det är inte jättevanligt inom mäkleri. Kolla därför av denna marknad i god tid innan för att säkra att du har kapital för att förverkliga din dröm och bli franchisetagare.
Som medlem får du tillgång till en mängd olika förmåner såsom rådgivning, avtalsgranskning, förhandlingar och problemlösningar. Dessutom får du tillgång till många olika ramavtal och möjlighet att delta i utbildningsresor.