Hur väljer jag franchise?

oktober 30, 2023

Franchising som företagsform är väldigt vanligt idag i Sverige. Pressbyrån, 7-eleven, Coop, Mekonomen, Svensk Fastighetsförmedling, AVIS, Pinchos, O´learys och Veteranpoolen är bara ett axplock av alla kedjor som använder sig av franchise, även om det ibland har ett annat namn och man blir licenstagare eller partner.

Som entreprenör som är intresserad av att komma in i franchising och bli franchisetagare, hur ska jag kunna välja rätt? Sveriges Franchisetagare har samlat sina fem bästa tips för att välja rätt franchise.

 

1 Se på lönsamhet

Det finns såklart många skäl till att ge sig in i franchisevärlden, men ett av dem bör vara att kunna försörja sig och kunna få en lönsamhet som motsvarar den risk du tar. I många fall kan det vara svårt att utifrån få ett helhetsgrepp av hur det går för franchisetagarna inom ett system, men om du kan hitta bolagen som bedriver verksamheten så kan du se över hur vinstuttag och omsättning ser ut.

Man ska dock vara försiktig. Bolag som har en blygsam lönsamhet (mindre än 200 000 per år) gömmer ibland andra kostnader som bolaget borde ha tagit ut – exempelvis en rimlig ägarlön. Ett bolag som genererar en vinst på 200 000 per år kan mycket väl vara olönsamt, men att förluster döljs genom att franchisetagaren inte tar ut korrekt lön för sitt arbete eller använder sig av arbetskraft som inte heller får en korrekt lön (exempelvis make/maka eller barn).

Däremot så kan man använda omsättning för att lista ut vissa saker, exempelvis är det väldigt svårt att få hög lönsamhet om du bedriver en butiksverksamhet som har mindre än två miljoner i omsättning per år. Den franchisegivare du pratar med, bör kunna förse dig med relevant data kring hur det går för enheterna i franchisesystemet.

 

2 Prata med nuvarande franchisetagare

 

Om du ser över att komma in i ett franchisesystem så är det inte en dum idé att se om du kan få lite tid med andra franchisetagare som idag tillhör systemet. Hur fungerar saker i praktiken? Fungerar IT-lösningen? Är franchisegivaren mån om sina franchisetagare? Har franchisetagarna inom systemet en egen självständig organisation? Allt går inte att läsa sig till via papper.

Även här ska man såklart ta information med en nypa salt. En franchisetagare som går dåligt kan ibland ha egna skäl för att måla verksamhetens framgång i vackrare färger än vad som är relevant, inte minst om denne söker att sälja sin franchiseverksamhet. Även sekretessavtal och lojalitetsförpliktelser kan göra att vissa problem kan döljas.

 

3 Gillar du konceptet?

 

Konceptet är en viktig del i beslutet om vilken franchise du ska ta. Självklart så ska man tro på att konceptet över tid kan vara intressant för kunder att handla av, men det måste också vara ett koncept som man själv kan tänka sig att representera och ikläda varje dag.  Kommer du känna dig stolt över att vara en del i konceptet? Hur ser du att konceptet kommer att locka nya affärer om 10 år?

 

4 Rätt läge

Oavsett om konceptet är rätt, och många franchisetagare är nöjda med samarbetet och gör pengar så är frågan om läge fortfarande mycket viktig. Absolut, det fungerar bra att köra på Kungsgatan i Stockholm, men finns rätt kunder på Kungsgatan i Alingsås? Eller snöscooterkonceptet kanske lirar perfekt i Luleå, men finns det underlag för en verksamhet i Eslöv?

För att komplicera det lite mer så behöver det inte vara så stora geografiska skillnader för att problem ska uppstå med koncept. Det kan räcka med att ha verksamheten i fel stadsdel, och ibland i fel gathörn på rätt gata för att avgöra skillnaden mellan succé och katastrof. Så valet av vilket franchisesystem du väljer måste också bero på vilket läge du kan erbjudas i det systemet.

 

5 Se över avtalet

 

Så du har hittat ditt drömkoncept, dina blivande franchisetagar-kollegor tjänar gott med pengar, och älskar sin franchisegivare. Dessutom har du fått lokal med ett perfekt kundflöde. Perfekt, då är väl allt ordnat?

Inte än. Franchiseavtalet är regelboken för franchisesamarbetet, och här är det viktigt att du förstår vilken regelbok du skriver på, alternativt förhandlar om den innan samarbetet inleds. Några viktiga saker kopplat till ovan punkter du måste kunna svara på i avtalet: Har FG rätt att tvinga dig att flytta under avtalstiden? Vem betalar i så fall?  Kan franchisegivaren ändra konceptet du tror på? Kan franchisegivaren ändra avgifter eller dina marginaler? Hur mycket påverkar det din lönsamhet?

Dessa fem tips är bara att skrapa på ytan. Om du är intresserad av att tala med oss, ställa frågor eller få juridisk hjälp kan du ringa oss eller beställa en avtalsgranskning. Lycka till med din franchise!

Bli medlem

Som medlem får du tillgång till en mängd olika förmåner såsom rådgivning, avtalsgranskning, förhandlingar och problemlösningar. Dessutom får du tillgång till många olika ramavtal och möjlighet att delta i utbildningsresor.