Om The Body Shops konkurs

maj 2, 2024

Att en kedja går i konkurs är tråkigt, men ibland helt oundvikligt. Sveriges Franchisetagare har många gånger hjälpt franchisetagare i dessa situationer, som exempelvis JC, Expert, Gallerix, Village och många fler. Oftast kan det gå bra för franchisetagarna att klara sig vidare, men det är viktigt att man väldigt tidigt i processen förstår att man är en aktör som måste agera, och inte passivt invänta andra aktörers drag.

The Body Shop är vid detta lag ett klassiskt bolag som under många år sålt hudvårdsprodukter på flera marknader däribland den svenska, tills konkursen inträffade förra veckan. Om man backar bandet så förvärvades The Body Shops engelska moderbolag av ett riskkapitalbolag (Aurelius) i november 2023, men i ett läge där bolaget redan brottades med många problem kopplat till konkurrens så blev en dålig julhandel i kombination med strukturella problem nådastöten för bolaget.  Aurelius, som då köpt bolaget bara månader tidigare var inte beredda att skjuta in mer kapital och The Body Shop hamnade i likviditetsbrist vilket ledde till konkurs.

När denna typ av problem uppstår med ett huvudbolag i en internationell kedja, så är det omöjligt att få stopp på spridningseffekter, och så även här. Att svenska Body Shop skulle känna av konsekvenserna precis som i USA, Kanada och Australien var oundvikligt.

Därför var inte förra veckans konkurs förvånande. Nu återstår en procedur där en konkursförvaltare har utsetts, och där de kvarlevande franchisetagarna kommer behöva hitta vilken väg man vill gå. Mycket kommer att bero på hur relationen till konkursboet ser ut, och i vilken mån det kan finnas en köpare av kedjan. Samtidigt måste alla franchisetagare försöka se till att varor kan levereras, för utan sådana kan inte de enskilda franchisetagarna överleva heller. Dessutom måste relationen till de lokala kunderna behållas till varje pris, och problem som rör osäkerheter kring presentkort och reklamationer redas ut.

Frågor kring franchiseavtalets status gentemot konkursboet, och eventuella konkurrensklausuler kan också komma upp på bordet beroende på konkursboets inställning i frågan, framförallt om den föredragna vägen är att lämna kedjan och sätta upp en egen skylt med eget sortiment.

Om du som franchisetagare någonsin befinner dig i positionen som The Body Shops franchisetagare tyvärr nu befinner sig i, är vårt bästa råd att vara aktiv. Vänta inte på att andra parter skall lösa sina åtaganden utan gör upp planer och alternativplaner för att sätta dem till verket omedelbart. Den enda part som till syvende och sist bryr sig om din verksamhet är du – och du är den som måste se till att din verksamhet kommer ut blomstrande på andra sidan stormen.

Bli medlem

Som medlem får du tillgång till en mängd olika förmåner såsom rådgivning, avtalsgranskning, förhandlingar och problemlösningar. Dessutom får du tillgång till många olika ramavtal och möjlighet att delta i utbildningsresor.